​​

Zo kunnen gebruikers met hun eigen draadloze apparaat probleemloos inloggen op het netwerk van een instelling waar ze te gast zijn.

De onderzoeks- en onderwijsgemeenschap wordt steeds mobieler. Daarmee neemt ook de afhankelijkheid van technologie en internet toe.

Eduroam is 10 jaar geleden door SURFnet opgezet om aan deze behoeften te voldoen. Aanmelden voor een gastaccount of extra wachtwoorden onthouden, is verleden tijd. Gebruikers hoeven alleen maar hun laptop open te klappen of hun mobiele telefoon of tablet te activeren, waarna zij automatisch via eduroam bij de eigen instelling en de gastinstelling worden geautoriseerd. Dat is niet alleen handig voor onderzoekers, docenten en studenten. Ook de instellingen zelf worden ‘ontzorgd’. Zij kunnen nu zonder extra administratieve rompslomp op eenvoudige wijze toegang verlenen aan gastgebruikers.

Wat is eduroam?

De basis van eduroam is een hiërarchie van gekoppelde authenticatieservers, waarover de gebruikersgegevens op een veilige manier tussen instellingen getransporteerd worden. De instelling van de gebruiker houdt deze gegevens bij en controleert deze. Zo kunnen gebruikers met hun eigen draadloze apparaat, bijvoorbeeld laptop, smartphone of tablet, probleemloos inloggen op het netwerk van een instelling waar ze te gast zijn.

Bijvoorbeeld: een student zit op de TU Delft maar volgt ook vakken bij de TU Eindhoven. Hij kan via eduroam bij beide instellingen zonder extra configuratie gebruikmaken van het vaste en draadloze netwerk.

eduroam internationaal

eduroam is een internationale standaard. Sinds de oprichting 10 jaar geleden is eduroam inmiddels wereldwijd beschikbaar in vijf continenten en in meer dan 55 landen. Elk jaar komen er nog nieuwe landen bij. Alleen al in Europa kunnen onderzoekers, studenten en docenten met een account op ruim 5000 locaties veilig inloggen bij een gastinstelling