​​

Een uitdaging is het doordringen tot branches waar het nog niet vanzelfsprekend is om een ontwerpbureau in te schakelen.

Als industrieel ontwerpbureau is FLEX/the INNOVATIONLAB voortdurend samen met andere branches aan het onderzoeken hoe ze producten of diensten zo kunnen verbeteren dat deze onderscheidend worden.

Het gaat dus om het vinden van unique selling points voor anderen. Een uitdaging is het doordringen tot branches waar het nog niet vanzelfsprekend is om een ontwerpbureau in te schakelen.Een goed voorbeeld is de samenwerking tussen Flex en Hortilux, een producent van assimilatielampen in kassen, een contact die via Syntens tot stand kwam. Voor Hortilux was het in eerste instantie onduidelijk wat de toegevoegde waarde van een ontwerpbureau zou zijn, omdat het er in de tuinbouw niet om gaat dingen mooi te maken, maar de grootste efficiency te bereiken.

Jeroen Verbrugge van Flex speelde hierop in door een design idee te ontwikkelen die niets te maken heeft met esthetiek, maar alles met efficiëntie. Hij stelde voor de hogedruknatriumlampen compacter te maken door de ballast en de reflector van elkaar te scheiden met een lang snoer. Op die manier kunnen met minder schaduwvorming meer reflectoren boven het gewas gehangen worden. De ballast leg je beneden tussen de planten, die wederom hun voordeel doen met de warmte die er vanaf komt. Het resultaat: een grotere lichtopbrengst en een lagere energierekening. Door verder te kijken dan de gangbare manier van werken in de branche zelf, kreeg het proces een belangrijk impuls.

De HSE NXT is de laatste toevoeging aan een reeks groeilichtarmaturen voor Hortilux Schréder. Het ontwerp is gebaseerd op het succesvolle HSE armatuur, dat in 2005 is ontworpen. Flex verbeterde het ontwerp op vele vlakken, waaronder de betrouwbaarheid en kostenefficiëntie. De doorlopende evolutie en innovatie van Hortilux producten helpt het bedrijf zijn leidinggevende rol in de markt te behouden.

Flex is sinds 2000 ontwikkelingspartner van Hortilux. Ze helpen Hortilux bij de ontwikkeling van innovaties, van conceptontwikkeling tot de uiteindelijke engineering en productieondersteuning.
De specifieke technische kennis die we in die jaren hebben opgebouwd, stelde ons niet alleen in staat de betrouwbaarheid en functionaliteit van de armaturen te verbeteren, maar ook de hoeveelheid onderdelen (en de daarmee samenhangende productietijd) te reduceren.

Bij de laatste evolutie van Hortilux gaat om kleine optimalisaties in alle aspecten. Het is betrouwbaarder, veiliger en gemakkelijker te installeren. De lamp is gemakkelijker te vervangen en gemakkelijker te repareren. Bovendien wordt er minder licht geblokkeerd. Kleine vooruitgangen maken een groot verschil in de tuinderij, waar efficiëntie essentieel is.