​​
Actueel

Creative Holland Live #2: de toegevoegde waarde van gezamenlijke paviljoens en programma’s

Het Nederlandse paviljoen op de Dubai Expo wil zich onderscheiden op het gebied van circulariteit en het gebruik van innovatieve, duurzame technologieën en sluit daarmee naadloos aan op het door Nederland gekozen thema ‘Uniting water, energy & food’. Het paviljoen zal zo ontworpen en gebouwd gaan worden, dat het na de Expo in Dubai afgebroken kan worden en eenvoudig hergebruikt kan gaan worden. Circulair ontwerpen en bouwen is hiermee van begin tot eind doorgevoerd: een puik Nederlands visitekaartje voor circulair design. In het paviljoen, The Dutch Biotope, zal werk te zien zijn van veel Nederlandse makers en ondernemers.

Tijdens Creative Holland Live #2 spreken we met twee ontwerpers die een bijdrage leveren aan The Dutch Biotope: Michiel Raaphorst van V8 en Marjan van Aubel. Wat waren hun beweegredenen om in te tekenen op de ontwerpwedstrijd en wat hopen zij uit hun deelname te halen? Uiteraard vragen we ze ook om iets te vertellen over de achtergrond van hun ontwerp zelf. Die vraag naar de beweegredenen geldt natuurlijk breder; wat bereiken architecten en ontwerpers met paviljoens die ze voor internationale expo’s ontwerpen? Daarover gaan we in gesprek met Jacob van Rijs van MVDRV, die het Hannover 2000 paviljoen hebben ontworpen. We reflecteren op de tijdgeest en kijken vooruit naar het transformatie plan in Hannover en bespreken de leermomenten.

Genoeg zichtbaarheid voor iedereen?

De vraag naar de beweegredenen geldt natuurlijk breder; wat bereiken architecten en ontwerpers met paviljoens die ze voor internationale expo’s ontwerpen? Daarover gaan we in gesprek met Jacob van Rijs van MVDRV die het Hannover 2000 paviljoen heeft ontworpen. We reflecteren op de tijdgeest en kijken vooruit naar het transformatie plan in Hannover en bespreken de leermomenten. Interessant is ook de vraag of dergelijke gezamenlijke presentaties en paviljoens voldoende zichtbaarheid oplevert voor de ondernemers die niet het paviljoen hebben ontworpen, en hoe de paviljoen-architecten daar ook weer rekening mee kunnen houden. AKKA Architects gelooft niet in de gezamenlijke paviljoen-aanpak, oprichter Stephanie Akkaoui Hughes licht toe waarom niet en vertelt over toe hij zij meer inzetten op het aangaan van lokale relaties.


Europees initiatief: New European Bauhaus

We sluiten af met een doorkijkje naar een nieuw initiatief in Europa dat ook veel kansen voor Nederlandse creatieve ondernemers en onderzoekers bevat: New European Bauhaus. Klaartje Bult zal deze kansen toelichten. New European Bauhaus is een nieuw Europees initiatief om toekomstige manieren van wonen te ontwerpen op het kruispunt tussen kunst, cultuur, sociale inclusie, wetenschap en technologie.

Sprekers Creative Holland Live #2

Marjan van Aubel heeft met haar eigen solar Design Studio allerlei prijzen gewonnen. Haar missie is om het perspectief rondom zonne- energie te veranderen; Zonne-energie wordt (ten onrechte) vaak als iets puur technisch gezien. Marjan van Aubel ziet in elk oppervlakte de mogelijkheid om energie op te wekken door middel van de zon.

Stephanie Akkaoui Hughes is oprichter van AKKA Architects. Ze heeft bewust gekozen om in Nederland haar bureau te vestigen en vandaar de wereld te bedienen. Interactie en engagement staan centraal in het werk van Akka, en dat is ook terug te zien in hoe het bureau hun internationale ambities inricht.

Klaartje Bult, programmamanager Cultuur voor Creative Europe Desk NL. Zij heeft meer dan tien jaar gewerkt als consultant binnen DutchCulture, Centrum voor Internationale Culturele Samenwerking. Sinds 2009 is zij programmamanager Cultuur/ Creative Europe. Ze richt zich in haar werk op het faciliteren van de culturele en creatieve sector bij het benutten van de kansen van Europese en internationale samenwerking.

Michiel Raaphorst, architect-directeur van V8 Architects. V8, opgericht in 2011, is o.a. verantwoordelijk voor het ontwerp van het kassencomplex op de Floriade Expo 2022, het Nederlandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Dubai, maar ontwerpt ook woningen en transformaties van bestaande complexen. V8 werkt sterk vanuit verwondering en verwekt graag allerlei inzichten uit de kunst en wetenschap.

Jacob van Rijs, oprichter van MVDRV. MVDRV heeft o.a. het Nederlandse paviljoen tijdens de Hannover Expo en de Markthal in Rotterdam ontworpen. Van Rijs combineert zijn praktijk met een functie als hoogleraar architectonisch ontwerp aan de Technische Universiteit van Berlijn. Daarnaast is Van Rijs ook op een bredere schaal betrokken bij het vak, in juryopdrachten en bestuurslidmaatschappen, waaronder het voorzitterschap van Archiprix en AFFR.

Moderator van Creative Holland #2 is Simon de Ruijter, van huis uit architect en werkzaam als accountmanager bij RVO en Creative Holland. Hij is onder meer betrokken bij de branding van Nederland in het buitenland en NLplatform.com.

Volg Creative Holland Live #2 gratis op 29 juni van 16.30-17.45 uur. Schrijf je snel in via Eventbrite.

Creative Holland Live

Creative Holland Live sessies zijn gratis inspiratiebijeenkomsten en worden georganiseerd door de partijen achter Creative Holland. Tijdens de Creative Holland Live sessies komen mensen uit de creatieve industrie aan het woord die kennis, ervaringen en tips & trucs uitwisselen en daarnaast in gesprek gaan met de andere deelnemers.

Want uiteraard zijn zij en wij razend nieuwsgierig naar jouw eigen verhalen. Het is een uitgelezen manier om je licht op te steken over wat er mogelijk is voor jou als maker en/of ondernemer in het buitenland, en hoe de overheid, bijvoorbeeld RVO, jou daarbij kan ondersteunen. Van welke nieuwe publieke regelingen kun je gebruikmaken? Hoe kom je in contact met de juiste mensen bij de overheid en met gelijkgestemde makers en ondernemers? In een open setting kun je van elkaar leren, blijf je op de hoogte van relevante ontwikkelingen. Verbreed je horizon en ontmoet inspirerende mensen die ook geloven dat zij op internationaal niveau kunnen bijdragen in het oplossen van maatschappelijke en zakelijke uitdagingen.

Creative Holland

Creative Holland een initiatief van de Topsector Creatieve Industrie waarin de volgende partijen samenwerken: Federatie Creatieve Industrie, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, DutchCulture, Het Nieuwe Instituut, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, en de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Buitenlandse Zaken. Aan Creative Holland Live #2 werken mee: Het Nieuwe Instituut, branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus (BNA), Creative Europe Desk NL en Rotterdam Architectuur Maand.

Credits
coverbeeld: V8 Architects
beeld in tekst: MVDRV